L'origen dels zombis

Els zombis són una figura recurrent en la cultura popular contemporània, especialment en pel·lícules, sèries, videojocs i literatura. Però, quin és el seu origen?


Imagina un món on els morts s'aixequen, on les fronteres entre la vida i la mort es difuminen, i on la humanitat s'enfronta a una amenaça que desafia la raó i la ciència. Aquest és el món dels zombis, que ha captivat la imaginació de milions de persones al llarg de la història. Però, què s’amaga darrere d’aquests éssers que ens fan tremolar? El seu origen no es troba en les pantalles de cinema ni en les pàgines de les novel·les de terror, sinó en les profunditats del folklore haitià i les antigues tradicions africanes. 

Els zombis són molt més que simples monstres: són un reflex de les nostres pors més profundes, un símbol del consumisme desenfrenat, una metàfora de les epidèmies globals i, fins i tot, una crítica social disfressada de ficció. Des dels rituals del vudú fins als blockbusters de Hollywood, el mite del zombi ha evolucionat de manera fascinant, adaptant-se a cada època i cultura. 

La paraula zombi té el seu origen en el crioll haitià zonbi, que prové de llengües africanes com el kikongo (nzumbi significa 'esperit' o 'fantasma'). El kikongo és una llengua que es parla a la República Democràtica del Congo, la República del Congo i Angola. A Haití, que compta amb una nombrosa població amb avantpassats africans, el zombi es relaciona amb la creença en éssers ressuscitats per mitjà de la màgia o la bruixeria, específicament dins del context del vudú.

El mite del zombi, per tant, té les seves arrels en les tradicions espirituals i religioses d’Haití, on el vudú és una pràctica central. Dins d’aquestes tradicions, es creu que un bokor (un sacerdot o bruixot) pot reviure una persona morta i controlar-la mitjançant rituals màgics. Aquests zombis no són els éssers violents que avui associem amb el terme, sinó éssers passius i sense voluntat pròpia, obligats a servir el seu amo. 

Hi ha relats a Haití de persones que van ser donades per mortes i que van reaparèixer anys després, sovint en un estat de confusió. Es creu que alguns bokors utilitzaven substàncies psicoactives com el verí del peix globus (que conté tetradotoxina) per induir un estat catatònic, semblant a la mort. També desenterraven morts i els mantenien en un aparent estat de submissió, mentre drogaven la població per reforçar la suggestió psicològica. Amb això, els bokors aconseguien fer creure que tenien el poder de ressuscitar els morts i convertir-los en els seus esclaus, cosa que els permetia mantenir el seu estatus entre la gent, ja que ningú volia que després de mort el tornessin a la vida per continuar treballant.

Aquestes creences es van popularitzar fora d’Haití durant l’ocupació estatunidenca de l’illa (1915-1934), quan els soldats i viatgers van portar històries de zombis a Occident. Aquestes narracions es van barrejar amb el racisme cap a les cultures afrocaribenyes, i van donar lloc a una visió distorsionada del mite original.

El mite del zombi va evolucionar significativament al llarg del segle XX. Als anys 30 i 40, el cinema de terror va començar a apropiar-se de la figura del zombi, però no va ser fins als anys 60 i 70 que va adquirir la seva forma més reconeguda avui en dia. La pel·lícula "La nit dels morts vivents" (1968), dirigida per George A. Romero, va reinventar el zombi com un ésser violent i contagiós, associat amb epidèmies i l’apocalipsi. Aquesta visió va influir profundament en la cultura popular i va establir els tòpics que encara dominen el gènere.

Els zombis s'han convertit en un símbol cultural potent, usat per explorar temes com la por a la mort, la pèrdua d’identitat, el consumisme i el col·lapse social. Sèries com "The Walking Dead", videojocs com "Resident Evil" i llibres com "World War Z" han consolidat la figura del zombi com un element central de la ficció postapocalíptica. A més, els zombis han aparegut en obres satíriques o humorístiques, com "Zombieland" o "Shaun of the Dead", que parodien els clixés del gènere.

El mite del zombi comparteix similituds amb altres figures i llegendes de diverses cultures. Per exemple, els revenants de tradició europea, molt presents durant l'edat mitjana, són éssers que tornen de la mort, sovint amb un propòsit específic, com ara venjar-se o completar una tasca inacabada. A l’Àsia, hi ha figures com els jiang shi xinesos, cadàvers reanimats que es mouen amb rigidesa i s’alimenten de l’energia vital dels vius. Aquests exemples mostren com la por a la mort i la fascinació per la vida després de la mort són temes universals.

Els zombis han passat de ser una figura del folklore haitià a convertir-se en una icona global de la cultura popular. El seu origen es troba en les creences espirituals del vudú, cert, però la seva evolució ha estat marcada per la influència del cinema i la literatura occidentals. Avui, els zombis no només són éssers de terror, sinó també un mirall que reflecteix les pors i les preocupacions de la societat contemporània. La seva presència en la cultura popular és un testimoni del poder dels mites per adaptar-se i perdurar al llarg del temps.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

Els inques

Els cartaginesos

El Renaixement