Mapa dels dialectes del català-valencià

Us presento el mapa més complet dels dialectes del català-valencià en un format modern i en alta definició.

Al setembre del 2024 un grup de lingüístiques del festival "Posa-hi tu l'accent" va presentar un nou mapa dels dialectes del català-valencià, ja que els antics estaven desfasats o no contenien prou informació. Com que m'agrada molt fer mapes en català, n'he fet la meva versió amb una qualitat més alta i, encara que he respectat els límits i zones de transició originals (els experts en llengua són ells), he fet alguns canvis que crec que acontentaran la majoria i he afegit el nom de diverses poblacions. Espero que us agradi i que el compartiu amb tothom.

❗Toca o clica la imatge per veure-la més definida i descarregar-la


DIVISIONS DIALECTALS

BLOC ORIENTAL

Català nord-oriental: rossellonès i capcinès
Català central: gironí, barceloní litoral (Barcelona ciutat, AMB, el Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf) i barceloní interior.
Català sud-oriental o balear: mallorquí, menorquí i eivissenc.

BLOC OCCIDENTAL

Català nord-occidental: lleidatà, pallarès i ribagorçà.
Català sud-occidental: tortosí, valencià septentrional, valencià central o apitxat, valencià meridional, valencià alacantí i valencià mallorquí.

ZONES DE TRANSICIÓ

Hi ha importants zones de transició on es barregen dialectes, com a la regió pirinenca entre el gironí i el barceloní interior. També a Andorra, entre el lleidatà i el gironí; i més avall entre el lleidatà i el tortosí; i entre el tortosí i el valencià septentrional. En la frontera entre el català nord-occidental i el central hi trobem el xipella (un parlar de transició molt definit).



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings