Les grans cròniques medievals catalanes

Entre els segles XIII i XIV es van crear les grans cròniques catalanes, el millor conjunt historiogràfic de l'Europa Medieval, on trobem les dues úniques autobiografies de reis d'aquella època.



Crònica de Jaume I

Aquesta obra, també coneguda com Llibre dels fets, va ser dictada per Jaume I el Conqueridor (1208-1276), on el mateix rei explica la seva vida. Dona especial importància a les conquestes de València i Mallorca, i va ser acabada poc abans de la seva mort.


Crònica de Bernat Desclot 

L'autor, un funcionari de la cort i historiador anomenat Bernat Desclot, narra els fets més importants ocorreguts des de l'època de Ramón Berenguer IV fins a Pere el Gran; aquest últim es converteix en el principal protagonista de l'obra, que es va escriure el 1288.


Crònica de Ramon Muntaner

Redactada entre 1325 i 1328, és la més llarga de totes. Ramon Muntaner era un polític, administrador, cronista i home de confiança en la cort, que va formar part de la Companyia Catalana d'Orient. La seva crònica explica el regnat de Jaume I i, sobretot, de Jaume II el Just. En gairebé tota l'obra Muntaner es troba present als fets.


Crònica de Pere el Cerimoniós

Aquesta és una autobiografia dictada pel rei Pere el Cerimoniós als seus escrivans. Està plena de referències, sentiments i reflexions. Explica la seva vida des del seu naixement el 1319 fins al 1369.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings