Els gravats de Rigaud sobre el setge de Barcelona

Tradicionalment, s'ha interpretat que els gravats de Rigaud reprodueixen el setge de 1714, amb l'acció final principalment centrada en el baluard de Santa Clara, tal com havia passat en realitat. Però un nou treball fet per experts i noves tecnologies, n'ha tret una altra interpretació. 

Els autors d'aquest treball, Miquel Gea i Laia Santanach, han investigat multitud d'arxius i han usat tecnologies digitals de representació 3D per esbrinar la realitat dels gravats de Rigaud. 

Jacques Rigaud va ser un gravador de prestigi a principis del XVIII. Havia nascut a Peyloubié, un poble occità, el 1680, i era fill d’Étienne Rigaud, un apotecari, i de Françoise Joune. Moriria a París el 1754, després de deixar-li al seu nebot, Jean-Baptiste, tota la seva col·lecció de dibuixos i gravats.

Una de les obres de Rigaud consta de sis gravats inspirats en un dels setges de Barcelona, tal com el mateix artista va deixar escrit. Al primer gravat hi apareix la data de 1732, quan es van acabar de fer, i als marges s'explica que estan dedicats al noble François-César Le Tellier, un jove militar de família influent.

Els cinc primers gravats mostren com el setge es va desenvolupant a mesura que les tropes franceses s'acosten a la muralla. L'objectiu era ensenyar de forma didàctica com s'havia de fer un setge. 

Els principals atacs durant el setge de 1714 es van produir entre el baluard del Portal Nou i el de Llevant, fent l'assalt final al de Santa Clara, que quedava enmig dels dos anteriors. Per això la teoria tradicional diu que el baluard que va agafant protagonisme en els gravats de Rigaud és precisament aquest, el de Santa Clara. Però les noves investigacions indiquen una altra cosa: aquest baluard és, en realitat, el del Portal Nou. 

El problema de la teoria tradicional és que, si situem els baluards de la muralla barcelonina en els gravats de Rigaud, no encaixen, ja que hi hauria un baluard fantasma (que no existia) entre el de Llevant i el de Santa Clara. Les distàncies entre fortificacions tampoc serien coherents. També la torre que apareix als gravats s'ha volgut identificar amb la torre de Sant Joan ubicada al baluard de Santa Clara, però aquesta torre era rodona i estava situada a l'extrem de la fortificació, mentre que als gravats hi apareix quadrangular i molt centrada. A més, la forma peculiar de Santa Clara no es correspon amb el baluard protagonista dels gravats.

Pel que fa a la torre, se sap per altres mapes contemporanis que al Portal Nou hi havia, efectivament, almenys una torre de planta quadrangular.

La reproducció 3D usada pels experts demostra que Rigaud va plasmar de forma molt acurada les defenses de la ciutat, però els campanars i edificis interiors, en canvi, ho va fer de manera menys rigorosa. Tot sembla indicar que el centre d’atenció dels gravats és l’atac i les defenses de la ciutat, mentre que la resta d’elements tenen un paper secundari.

La conclusió de l'estudi indica que Rigaud es va inspirar, no en el setge de 1714, sinó en el de 1697, també a càrrec dels francesos, aquest cop en el marc de la Guerra dels Nous Anys. Aquest setge encaixaria a la perfecció amb els gravats, pel que fa al centre de l'acció entre el Portal Nou i el de Sant Pere. 

La Guerra dels Nou Anys va enfrontar les potències dels Habsburg, com Espanya, contra França. El setge de 1697, tot i durar només dos mesos, va ser molt dur, però quedaria eclipsat per la rellevància i les conseqüències dels fets de 1714. En el primer cas, els francesos no s'hi van estar gaire, en la ciutat, ja que el Tractat de Rijswijk de setembre del mateix any posaria fi al conflicte.

Tot i que els gravats facin referència a un setge diferent del de 1714, no s'ha de menystenir el seu valor, perquè mostren amb molt realisme un setge real a Barcelona, i ajuda a revalorar més encara la dura resistència dels barcelonins de 1714, que havien passat pocs anys abans per una situació similar.

Tot seguit, exposaré un mapa de l'època amb els baluards, a més dels gravats de Rigaud segons aquesta nova teoria. 

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides

Inici del setge l'any 1713



PRIMER GRAVAT



SEGON GRAVAT



TERCER GRAVAT



QUART GRAVAT



CINQUÈ GRAVAT



SISÈ GRAVAT


Aquest sisè gravat representa el saqueig d'una plaça, però no s'ha pogut identificar amb cap lloc de Barcelona. Sembla que Rigaud hauria agafat com a referència un esbós, sigui d'ell o d'un altre, on es veia aquesta imatge, i l'hauria afegit a la sèrie per rematar-la. Cal notar que, quan els francesos van entrar a Barcelona, hi va haver lluita als carrers, però no un saqueig com a tal. 



Més informació

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings