Carme Martí i Riera, la inventora del patronatge modern

El sistema Martí de patronatge va revolucionar el món de la moda, fent servir fonaments matemàtics immutables. Coneguem la seva història.


Carme Martí i Riera va néixer el 1872 a Sant Quirze de Besora (Osona). Va dedicar la seva vida a fer de la feina de modista una feina moderna i de prestigi, que permetés a les dones guanyar-se la vida de manera digna i professional. Sens dubte era independent, empoderada i avançada al seu temps, i va enlluernar amb la seva forma de veure la costura i la moda.

Carme Martí era filla d'una modista i havia sigut aprenent en diversos tallers de costura. Però veia quan complex era adequar el teixit a cada cos, amb multitud de retocs i temps invertit. Estava convençuda que això es podia canviar i va fer valer la seva intel·ligència i sentit de la innovació per canviar el món del patronatge i la moda.

En la seva època, el patronatge encara es treballava amb tècniques molt rudimentàries. Per això Carme Martí va inventar un sistema basat en el tall matemàtic, senzill i tremendament eficaç. Amb el seu sistema, un mateix patró es podia aplicar fàcilment a totes les talles i seguint la moda del moment.

Amb només 18 anys, editava el seu primer llibre: Mètode o sistema de tallar patrons del vestir femení i de confeccionar-lo. Quatre anys més tard, el 1894, patentava el seu sistema de patronatge universal. El 1896 obria a Barcelona l'Institut Central de Tall i Confecció Sistema Martí, on nombroses dones es feien autèntiques professionals i es convertien en mestres d'altres. A més, publicava El Corte Parisien i Sistema Martí, amb un enorme èxit. De seguida obriria acadèmies per tot l'estat espanyol, Amèrica Llatina, el Marroc, Berlín i el Japó. I va rebre premis en les exposicions internacionals d'alta costura de Londres (1914) i París (1920). 

Els èxits de Carme Riera, sovint oblidats per la història, reflecteixen una època en què la dona catalana volia sortir de l'amagatall de casa seva per contribuir a la modernitat i progrés de Catalunya. Finalment, la nostra protagonista moriria el 1949 a Sant Vicenç de Montalt (Maresme).



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings