Quin va ser el primer parlament de la història?

El 2013 la UNESCO va reconèixer les Corts de Lleó del 1188 com el primer exemple de parlamentarisme de la història. Però, això és cert?


Malauradament, aquest moviment de la UNESCO ha ocasionat una mala interpretació dels fets. En realitat, el primer exemple de parlamentarisme va ser l'Althing islandès nascut el 930. Aleshores, per què la UNESCO va afirmar una altra cosa? El que va fer la UNESCO no contradiu el que va passar el 930. Si llegint bé la declaració d'aquest organisme, el que afirma és que les Corts de Lleó del 1188 són la primera prova documentada de parlamentarisme, que és molt diferent. Això es deu a l'existència dels documents anomenats "Decreta", disset estatuts aprovats pel rei Alfons IX en aquelles Corts, cosa que no significa que abans no hi hagués altres exemples similars, només que no n'hi ha documents oficials del que s'hi va parlar o aprovar. Però, sí que se sap segur, per altres referències, que l'Althing islandès se celebrava des del 930.

L'Althing era una assemblea general a la qual assitien tots els homes lliures. Era el principal esdeveniment de l'any i hi anava pràcticament tothom. Se celebrava a la vall de Thingvellir i la representació del poble era màxima. Es recitaven lleis, se n'aprovaven de noves i es resolien diverses qüestions que afectaven la població. Aquestes assemblees van anar evolucionant fins al dia d'avui. I aquí arribem a un altre punt molt interessant. Les corts lleoneses no van tenir continuïtat en el temps. En canvi, l'Althing encara existeix; és el Parlament Nacional d'Islàndia. 

De totes maneres, cal tenir en compte que les corts medievals i altres institucions semblants, eren assemblees representatives basades en estaments socials on el rei era qui manava més, i, per tant, no tenien gaire a veure amb un parlament modern. El primer parlament modern que va marcar el camí seria l'anglès sorgit de la Revolució Gloriosa del 1688 que, a més, donaria lloc a la primera monarquia parlamentària d'Europa, és a dir, una monarquia on el poder central i de decisió requeia al Parlament, no al rei, que quedava molt limitat en les seves funcions. Això era tota una innovació en una Europa que es tirava de cap a l'absolutisme. A més, el canvi revolucionari a Anglaterra facilitaria que precisament allà comencés la Revolució Industrial abans que en altres indrets.


Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings