Francesc Bonet, el creador del primer cotxe català

"L'home del carruatge sense cavalls", li deien mentre anava pel Passeig de Gràcia a sobre del seu fastuós vehicle. Els barcelonins no havien vist mai una cosa igual.


A la primavera del 1890 va passar a Barcelona un fet insòlit: una mena de vehicle sorollós de tres rodes, que no deixava de fumejar, es movia pel carrer sense l'ajuda de cap animal. Alguns pensaven que era un miracle, d'altres que era cosa del dimoni, mentre que els més assenyats senzillament es meravellaven amb un avanç que segurament canviaria el futur de la ciutat. El responsable d'aquesta fita, i conductor de l'estrany vehicle, era Francesc Bonet i Dalmau (Valls, 1841 - Barcelona, 1898), un empresari tèxtil apassionat de les novetats tècniques i tecnològiques.

Durant l'Exposició Universal de París de 1889, Bonet va descobrir els primers vehicles de combustió, i en va quedar bocabadat. Així que va decidir comprar tres motors a Gottleib Daimler, un pioner alemany de l'automoció. Un cop a Barcelona, Bonet va crear el seu propi automòbil. 

Amb un xassís de fusta, unes suspensions de ballesta, una corretja, una politja, un senzill motor i tres rodes (la posterior era la motriu), va crear un tricicle motoritzat, el primer vehicle de combustió, no només de Catalunya, sinó de la península Ibèrica. El 15 de gener de 1890 n'aconseguiria la patent, i el 14 d'abril faria la famosa passejada pel centre de la ciutat.

Bonet amb el seu vehicle acompanyat de dos amics empresaris, Bartomeu Huguet i Manuel Bertrand i Salsas, i un mecànic de nom desconegut. 

L'endemà el diari La Vanguardia va dir sobre la fita de Bonet: “Ayer tuvimos el gusto da ver funcionar este nuevo carruaje de movimiento automático, salido de los talleres que en la calle de la Diputación tiene establecidos el conocido industrial barcelonés don Francisco Bonet. El carruaje que vimos funcionar ayer, es de tres ruedas, colocados dos en la testera y otra en la parte posterior, capaz para tres personas, de aspecto ligero y elegante, iba movido por un motor de la fuerza de un caballo, vencía sin dificultad todas las curvas y una pendiente de seis á ocho centímetros. Su velocidad máxima es la de doce kilómetros por hora, pudiendo merced a un sencillo e ingenioso aparato, detenerse aunque sea instantáneamente”.

Rèplica del cotxe d'en Bonet

El tricicle de Bonet no corria gaire, la veritat. La seva velocitat era similar a la d'una persona normal caminant, però era prou per deixar esbalaïts i, en alguns casos, esparverats la bona gent de Barcelona. Malgrat l'impacte que va tenir, sembla que Bonet no tenia intenció de comercialitzar el seu vehicle. Tan sols el volia per a ús personal, per satisfer la seva curiositat i ganes d'experimentar amb noves tecnologies. Però no sabem, en realitat, que va passar després. No hi ha gaire informació més sobre ell, i del tricicle només se'n conserva el plànol de la patent (on es veu que la primera intenció és que tingués quatre rodes) i una fotografia de quan el va treure al carrer.

Plànol del model patentat, on es veu que el vehicle havia de tenir quatre rodes.

A partir del 1900 van començar a aparèixer altres cotxes pels carrers, molt tímidament (tan sols n'hi havia 12 censats a Barcelona, i el 1907 n'hi havia 110). Curiosament, el 1899 Emilio de la Cuadra, un valencià establert a Barcelona havia construït el primer vehicle elèctric de l'estat i havia creat la primera marca d'automoció: La Cuadra. Bonet no en veuria res d'això, ja que va morir el 1898 amb 57 anys.

Els cotxes elèctrics i els de combustió eren cada cop més freqüents pels carrers a principis del segle XX, fins que finalment aquests últims van guanyar la partida. Bonet segurament va ser un exemple a seguir per aquells primers barcelonins que treien a passejar els seus trastos amb rodes, tot i que sovint és un personatge marginat en un raconet de la nostra història. 



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings