Benet Vinyes, el domador d'huracans

Durant segles, els huracans han destruït terres, pobles i famílies. Però, al segle XIX, un científic català va aconseguir predir-los: Benet Vinyes Martorell, el domador de d'huracans.


Benet Vinyes va néixer a Poboleda, un poblet de la comarca del Priorat el 1837. Al setembre del 1850, va ingressar al seminari de la Rambla Vella de Tarragona amb la idea de fer-se capellà. A partir d'aquí faria carrera religiosa a la Companyia de Jesús, fins que va acabar estudiant Ciències al seminari de Salamanca, cap al 1858. Allà, el jove Benet, hi faria de professor de física, ciències naturals, química, història natural i matemàtiques. 

La Revolució Gloriosa de 1868, que obligaria a abdicar Isabel II, va ocasionar la fi de l'ordre jesuïta a Espanya. Així que Vinyes va exiliar-se a França, on seria ordenat sacerdot un any després. El 1870 el van destinar a la Companyia de Jesús de l'Havana (Cuba), on s'encarregaria de l'Observatorio del Colegio de Belén, fundat el 1857 per Antoni Cabré, mestre de Vinyes.

A Cuba es va abocar a l'estudi dels huracans fent servir la gran quantitat de dades que l'observatori havia recollit fins aleshores. Informació sobre núvols, vent, pressió atmosfèrica, temperatures, etc. Gràcies a la seva investigació, va establir una sèrie de regles sobre la dinàmica i circulació dels vents a dins d'un huracà, que serien conegudes com a Lleis de Vinyes.

A més, va inventar i desenvolupar dos aparells per detectar i pronosticar huracans: el ciclonoscopi i ciclononefoscopi. Podia predir la posició de l'ull d'un huracà amb una enorme precisió. Aquests aparells serien premiats a l'Exposició Universal de Filadèlfia el 1876, i serien eines fonamentals per als navegants del Carib.

La feina de Vinyes va ser de caràcter universal i tota una innovació en l'època. Gràcies a ell, l'11 de setembre de 1875 s'emetia el primer avís de huracà de la història. Tots els diaris de l'Havana el van publicar. L'endemà, tal com havia previst Vinyes, un huracà travessava l'illa de Cuba.  

El treball de Vinyes va salvar moltes vides arreu del planeta i les seves lleis van continuar vigents fins a la Segona Guerra Mundial. Tot seguit, van servir de base per a millores gràcies al refinament de les seves teories i noves tècniques. El New York Herald va dir de Benet Vinyes que era un "eminent meteoròleg" i "una alta autoritat". El Pilot Chart of the North Atlantic Ocean, l'any 1889, afirmava que era la primera autoritat mundial en matèria d'huracans: "La gran capacitat científica, infatigable energia i oportunitats inigualables de l'eminent de l'Havana, han vinculat el seu nom, inseparablement, amb tots els avenços recents en el coneixement d'aquestes tempestes".



EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

La Il·lustració

Els ibers

Els vikings