Què va ser el Període Càlid Medieval?

El Període Càlid Medieval (PCM), també conegut com a Òptim Climàtic Medieval, va ser un interval de temperatures anormalment càlides que va tenir lloc entre els segles IX i XIII, i que va afectar especialment l'hemisferi nord europeu i asiàtic.


Antigament, el clima era especialment important en la vida de les societats, fins al punt que podia ensorrar-les o fer-les prosperar. En el cas de l'edat mitjana no seria pas diferent. 

La major part de la població medieval depenia directament de l'agricultura per a la seva subsistència. Les condicions climàtiques influïen en la productivitat dels cultius, la salut del bestiar i, per tant, en la disponibilitat d'aliments. Períodes de temperatures càlides i pluja adequada podien augmentar les collites, mentre que períodes de sequera o fred extrem podien provocar males collites i fams.

La major part de l'economia medieval estava basada en l'agricultura i la ramaderia. Els canvis en la producció agrícola a causa del clima afectaven els ingressos de les comunitats rurals i les seves capacitats comercials. Les variacions climàtiques també podien afectar la navegació fluvial i marítima, així com les rutes comercials terrestres. Això afectava la capacitat de transportar mercaderies, tant al comerç local com regional.

ELS CANVIS PROVOCATS PEL PERÍODE CÀLID MEDIEVAL

Les condicions climàtiques favorables durant el Període Càlid Medieval van afavorir un augment de la població gràcies a una millor disponibilitat d'aliments i una disminució de les malalties relacionades amb la malnutrició. El creixement exponencial de les ciutats europees de l'època es deu especialment a aquesta "anomalia" climàtica, que cal dir que era del tot natural. Plovia força quan tocava i la resta de l'any les temperatures eren més altes del habitual. La barreja perfecta per al progrés.

El creixement de les ciutats i l'augment del comerç van enfortir la burgesia i van generar una nova societat que malvivia amb el feudalisme. També la migració d'alguns pobles, com els vikings, va ser molt més fàcil. Els escandinaus fins i tot van crear colònies pròsperes a Islàndia i Groenlàndia. A més, l'ascens de d'altres nacions, com Mongòlia, es va veure beneficat per l'expansió de les pastures.

I COM SABEM TOT AIXÒ?

Hi ha nombroses evidències d'aquesta etapa climàtica tan particular gràcies a estudis avalats per experts:

- L'estudi dels anells de creixement dels arbres permet als investigadors reconstruir les condicions climàtiques passades. Els anells més amples solen indicar anys amb condicions climàtiques favorables (més calor i humitat), mentre que els anells més estrets indiquen anys amb condicions desfavorables.

- Les perforacions en les capes de glaçades de regions com Groenlàndia i l'Àrtic permeten obtenir-ne nuclis de gel que contenen capes cícliques de neu comprimida. L'anàlisi d'aquests nuclis proporciona informació sobre les temperatures, la composició atmosfèrica i els esdeveniments climàtics passats.

- Els sediments acumulats en el fons de llacs i oceans contenen restes orgàniques i inorgàniques que reflecteixen condicions ambientals. La seva anàlisi pot proporcionar informació sobre les temperatures i les precipitacions històriques.

- També tenim documentació medieval, com cròniques, registres agraris, cartes i altres escrits que donen informació d'interès sobre el clima, incloent-hi descripcions de collites, fams, i fenòmens meteorològics.

QUÈ VA PROVOCAR EL PERÍODE CÀLID MEDIEVAL?

Sembla que durant aquesta època el Sol va tenir una activitat inusualment alta, amb un nombre més elevat de taques solars. Això va fer que la radiació que arribava a la Terra fos més intensa. També hi va ajudar la baixa activitat volcànica. Els volcans en actiu emeten gasos que bloquen la llum solar. Amb menys erupcions, més calor toca la superfície terrestre.


El Període Càlid Medieval donaria pas a la Petita Edat de Gel.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

Les croades

El "descobriment" d'Amèrica

La Il·lustració

Els maies