L'origen de la festa de Sant Joan

La festa de Sant Joan a Catalunya té un origen antic que combina rituals pagans d'estiu amb elements cristians. Aquesta festivitat s'ha mantingut viva al llarg dels segles i s'ha convertit en una de les celebracions més estimades de la cultura catalana.


La festa de Sant Joan, que té lloc la nit del 23 al 24 de juny i és coneguda com la "revetlla de Sant Joan", es caracteritza per les fogueres, els focs artificials, la música i els àpats festius.

L'origen de la festa es remunta a celebracions paganes relacionades amb el solstici d'estiu, que té lloc al voltant del 21 de juny. Aquesta data marca el dia més llarg de l'any i ha estat tradicionalment un moment de celebració en moltes cultures. Les fogueres tenien un paper central en aquestes festes com a símbol de purificació i de renovació.

El solstici d'estiu se celebrava en moltes cultures antigues

Amb l'arribada del cristianisme, aquestes festes paganes es van cristianitzar. A partir del segle IV, l'Església va associar la festivitat amb Sant Joan Baptista, que, segons la tradició, va néixer el 24 de juny. Des de llavors, s'anirien barrejant tradicions de forma popular, entre les quals les fogueres tindrien un paper protagonista.

Aquesta celebració va anar guanyant importància al llarg dels segles i es va consolidar com una festa cristiana oficial, estenent-se per tota la cristiandat en forma de poti-poti de rituals pagans i cristians. Les fogueres continuaven sent un element central, simbolitzant la llum i la purificació, mentre que a la celebració religiosa destacava la figura de Sant Joan Baptista.

Un element gastronòmic típic de la festa a Catalunya és la coca de Sant Joan, un dolç tradicional que es consumeix durant la revetlla.  A més de les fogueres i els focs artificials, les celebracions modernes inclouen concerts i altres activitats lúdiques.

Coca de Sant Joan

A Catalunya, la revetlla de Sant Joan és una de les festes populars més importants i arrelades. És una nit de celebració col·lectiva en la qual la gent es reuneix a les places, platges i muntanyes per encendre fogueres, tirar petards i gaudir de la música i el ball.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Holanda o Països Baixos?

Història de Catalunya

La romanització de Catalunya

Curiositats sobre les aranyes

Els celtes

Què trobaràs en aquest web?