La dictadura dels Khmers Rojos

Els Khmers Rojos van ser un moviment guerriller comunista que des de 1975 fins al 1979 va imposar a Cambodja una de les dictadures més terribles de la història. 

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


El poble khmer és avui l'ètnia predominant de Cambodja, on representen més del 90% de la població. La paraula khmer es pronuncia en català més o menys com kamer. Com que aquesta ca en algunes llengües es pronuncia una mica aspirada, el castellà l'ha substituït per la seva jota. Per això en aquesta llengua es diu jemer

Des del 1965, els Estats Units estaven endinsats en la Guerra del Vietnam, en plena Guerra Freda, amb l'objectiu de parar els peus als comunistes. Al país veí, el Regne de Cambodja, la situació era molt inestable, i els americans van donar suport a un cop d'estat dirigit pel polític i militar Lon Nol. El seu govern, afí als americans, va crear la República Khmer el 1970. Per l'altra banda, els comunistes del Vietnam havien fet costat a l'exèrcit dels Khmers Rojos, que durant la dècada de 1960 s'havia format lentament a les selves cambodjanes. 

Els Khmers Rojos eren contraris al monarca Sihanuk, el cap d'estat cambodjà fins aleshores, però quan Lon Nol va prendre el govern per la força, no el van acceptar per la seva afinitat amb els Estats Units. Així començava una guerra civil entre els proamericans de Lon Nol i els Khmers Rojos liderats per Pol Pot, el secretari general del Partit Comunista de Kamputxea.

Pol Pot
Font

Quan els Khmers Rojos van aconseguir prendre la capital, Phnom Penh, van ordenar la seva evacuació, sota el pretext fals d'un possible bombardeig dels Estats Units. Més de dos milions de persones van ser obligades a traslladar-se al camp en condicions precàries. Durant el viatge, a peu o sobre animals de càrrega, els més vulnerables van morir, com els malalts i ancians. Un cop buida la ciutat, l'organització de Pol Pot va planificar sense cap escull una nova societat construïda des de zero, on no hi podia haver cap rastre de capitalisme.

A la nova societat de Pol Pot no hi havia diners, fàbriques, biblioteques, medicaments, vehicles, ni existien els advocats ni els professors. Fins i tot portar ulleres estava prohibit, perquè s'associava a persones intel·lectuals. La major part de la població urbana va ser obligada a viure en camps de treball col·lectius a les zones rurals. L'objectiu era assolir una societat plenament comunista i agrària. El nou país es diria República Democràtica de Kamputxea, i comptaria amb una important ajuda econòmica i militar de la Xina.

Evacuació de Phnom Penh
(Foto de Roland Neveu)

Les mesures dels Khmers Rojos van abocar els cambodjans a una pobresa extrema i fam generalitzada. La repressió i la violència eren omnipresents. Les persones que no podien seguir el ritme de treball, que mostraven signes de dissidència o que eren sospitoses de deslleialtat eren sovint executades al moment.

Les condicions sanitàries eren deplorables. Amb les clíniques i hospitals abandonats o convertits en centres de tortura, la manca d'atenció mèdica adequada va contribuir a un gran nombre de morts per malalties que podrien haver estat curades en condicions normals. A més, els Khmers Rojos van perseguir i extermina grups ètnics vietnamites i musulmans que vivien al país. I les fronteres més susceptibles de ser travessades per fugitius es van omplir de mines antipersones.


Cambodjans als camps de treball sota el règim dels Khmers Rojos

Com que els Khmers Rojos reclamaven alguns territoris del Vietnam, es van enfrontar al govern comunista vietnamita que acabava d'unificar el país guanyant la partida als americans. Finalment, el 1978 el Vietnam va llençar una invasió a gran escala i un any després va aconseguir prendre la capital cambodjana. Pol Pot i els seus acabarien amagats a la selva. 

Tot i que el Vietnam va establir un govern afí, la República Popular de Kamputxea, els Khmers Rojos van continuar lluitant en forma de guerrilla, però sense èxit. El 1997, després d'un conflicte entre faccions khmers, Pol Pot va ser posat sota arrest domiciliari pels seus antics seguidors a Anlong Veng, una zona remota que era un bastió dels Khmers Rojos. Un any després moria amb 72 anys i sense haver sigut jutjat pels seus crims.

Durant el règim de Pol Pot (1975-1979), es calcula que van morir entre 1,5 i 2 milions de persones. S'han trobat al país 20.000 fosses comunes. Aquestes morts van ser resultat de les execucions, la fam, les malalties i les condicions de treball extremadament dures imposades pel govern dels Khmers Rojos. Aquesta època és coneguda com el període més fosc de la història de Cambodja, amb gairebé un quart de la població del país morta en només quatre anys.



Pel·lícula recomanada

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Holanda o Països Baixos?

Història de Catalunya

La romanització de Catalunya

Curiositats sobre les aranyes

Els celtes

Què trobaràs en aquest web?