Influeix la lluna plena en nosaltres?
Si hi ha lluna plena, hi haurà més naixements, més accidents de trànsit, més assassinats, els cabells naixeran més de pressa i embogirem més fàcilment. Encara hi ha molta gent que creu algunes d'aquestes coses. Què n'hi ha de cert?
Una frase que s'ha sentit sovint és: "Si la Lluna influeix en les marees i nosaltres som un 80% d'aigua, doncs...". Val a dir que, si poguessin esprémer un cos humà, només en trauríem un bassal d'aigua. Algú ha vist marees en un bassal? A més, si fos el cas, la influència seria la mateixa sent lluna plena o no.
Malgrat tot, al llarg del temps alguns científics han investigat l'assumpte, perquè la idea és cert que és atractiva. Per exemple, l'any 1985 els psicòlegs estatunidencs James Rotton i Ivan Kelly van fer 37 estudis en la recerca d'alguna relació entre els cicles lunars i la delinqüència, els suïcidis i els accidents de trànsit. Després de confrontar les dades, no van veure cap efecte de la lluna en el comportament humà.
El 1991 els francesos Benski i Gerin van analitzar les dates de naixement de 4.256 nens nascuts en una mateixa maternitat i el resultat va ser irrellevant pel que fa a un possible efecte de la lluna plena.
El 1995, als Estats Units, l'investigador Caton va usar les dades de 45 milions de naixements durant 15 anys per intentar treure llum a la foscor, i res de res.
A principis de la dècada de 1990, Martin, Kelly y Saklofske van revisar una vintena d'estudis, centenars de desastres, explosions i accidents de trànsit per intentar trobar alguna relació amb les fases lunars, un altre cop sense èxit.
Aquests són en realitat uns pocs exemples de la gran quantitat d'estudis que s'han fet sobre la Lluna i el comportament humà. S'han investigat gairebé totes les situacions possibles i mai s'ha trobat res que indiqui que la Lluna afecti l'estat físic o emocional de l'ésser humà.
Veus una errada? Fes-m'ho saber!
EL GAT SABERUT