Com es mesuren els terratrèmols?

Quan mesurem terratrèmols, hem de parlar de graus, de Richter, de magnitud o d'intensitat? Vegem-ho!


Sovint la societat humana pateix terratrèmols que causen molts danys i la pèrdua de centenars o milers de vides. Els mitjans de comunicació de seguida s'afanyen per treballar la notícia i no sempre encerten en alguns detalls importants que mostren al públic.

L'escala de Richter no fa servir graus i des de fa anys no s'usa per mesurar terratrèmols. Per què? Perquè tenim una altra escala molt més fiable i precisa: l'escala de magnitud de moment. Aquesta escala té una precisió major, en especial en terratrèmols de magnitud 6 o més, i ha substituït l'escala de Richter en la sismologia moderna. 

Quan parlem de la magnitud d'un terratrèmol segons aquesta escala, només hem de dir el número corresponent, per exemple, un terratrèmol de magnitud 7,4. Tal com passa amb l'escala de Richter, l'escala de magnitud de moment no fa servir graus, però accepta el símbol Mw. Per exemple, un terratrèmol de 6,5 Mw.

La magnitud té a veure amb l'amplitud de les ones sísmiques registrades als sismògrafs. És una escala quantitativa que es refereix a l'energia alliberada per un terratrèmol. Cada salt unitari, com de 6 Mw a 7 Mw, equival a un desplaçament del sòl 10 vegades major i a una alliberació d'energia unes 33 vegades major.

Per als terratrèmols històrics, d'abans de l'ús dels sismògrafs, l'únic paràmetre que permet calcular-ne la mida és la intensitat, una escala que mesura la força amb què se sent un terratrèmol en una determinada zona. Té a veure amb el poder destructiu del sisme i està condicionat pels estàndards i qualitat de les construccions: un gran terratrèmol no assota igual el Japó que Haití, per exemple.

Avui dia també es mesura la intensitat dels terratrèmols amb diferents escales basades en l'original de Mercalli, a hores d'ara en desús. A l'escala de Mercalli, els nivells baixos hi estan associats per la forma en què les persones senten el sisme, mentre que els més alts es relacionen amb el dany estructural que s'observa. Actualment, a Europa es fa servir l'escala EMS 98 de dotze nivells per mesurar la intensitat sismològica.

Per tant, els terratrèmols es poden mesurar segons la seva magnitud i segons la seva intensitat, i aquesta última està condicionada pel terreny i la qualitat de les edificacions. I mai fem servir graus.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

Les croades

El "descobriment" d'Amèrica

La Il·lustració

Els maies