El Consolat de Mar

Des del segle XII l'expansió marítima del comerç català no va deixar de créixer, fins al punt que va ser necessari la creació d'un organisme de dret marítim propi: el Consolat de Mar.

A principis del segle XIII, l'actual barri barceloní de la Ribera era el raval marítim de la ciutat, quan el mar tocava literalment el barri i la Barceloneta era una illa (l'illa de Maians). Aquest barri va agafar molta importància fins a convertir-se en el centre econòmic de la ciutat entre els segles XIII i XV. 

La influència dels prohoms del barri (persones rellevants, notables o principals per causa de la seva posició o càrrec) va aconseguir que Jaume el Conqueridor els donés certs privilegis l'any 1227, sobretot pel que fa a l'organització del comerç al port. El 1231, després de la conquesta de Mallorca, se'ls en va concedir de nous, com més espai per facilitar la maniobra dels vaixells i el moviment d'aparells, estris de pesca, etc. 

A partir del 1258, la Ribera va gaudir d'una autonomia administrativa per defensar el raval dels enemics, organitzar estols, recaptar diners i redactar una sèrie d'ordenacions marítimes que servirien de base per als anomenats Costums de la Mar. Passat el 1260, en una data inconcreta, es va crear el primer Consolat de Mar a Barcelona. De seguida se'n van començar a crear de nous per tota la Mediterrània, fins a 126. El de València sorgiria l'any 1283 i el de Mallorca el 1326.

Els catalans tenien rutes comercials que travessaven tota la Mediterrània i que connectaven Barcelona amb la resta d'Europa, Orient i el nord d'Àfrica. En desenes de ciutats d'aquestes costes es crearien consolats catalans.

Els consolats exercien de representació comercial i d'agrupació dels comerciants catalans. També servien per regular les activitats dels armadors i navegants de les naus que es movien dins i fora de les aigües de la Corona d'Aragó. A més comptaven amb un cònsol o jutge que garantia la justícia marítima. Per tal d'aplegar tot el dret marítim català, a finals del segle XIII es va crear l'anomenat Llibre del Consolat de Mar. En aquest llibre, redactat en diverses fases, es va polir i ordenar les lleis marítimes tradicionals pròpies i d'altres indrets europeus. Escrit en català i traduït en poc temps en altres idiomes, es convertiria en el codi comercial marítim seguit per tots els països europeus, i serviria com a base per a la legislació actual.



Més informació 
Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

L'origen de fer cagar el tió

Els cavallers medievals

La Il·lustració

El "descobriment" d'Amèrica

L'origen de la festa de Nadal